De Oude Stad Cambrils

Eglesia de Santa Maria in Barri Antic Cambrils werd gebouwd tussen 1495 en 1648  De kerk in de oude stad Cambrils heeft  barok, renaissance en neogotische stijlen en werd twee keer gerestaureerd. In de achttiende eeuw en na het eindigen van de burgeroorlog in 1939.

Op het plein voor de Santa Maria kerk  staat een bronzen sculptuur. Het kunstwerk van Ramon Ferran is een ode aan kardinaal Vidal i Barraquer, die veel voor historisch Cambrils heeft betekent.  

Placa de la Vila | Barri Antic Cambrils

Placa la Vila is hét pleintje in de oude stad Cambrils. Wanneer wordt gefeest is dit het kleurrijke pleintje het epicentrum. Op het plein vind je naast  speciaal zaakjes, ook twee van mijn favoriete borrelplekken. Bij Imma en Sol van La Vilateria kun je wijnen, oliën, vermuth, paté en kazen proeven en kopen. Vila5 zit schuin tegenover La Vilateria. Bij dit gezellige tapasbarretje serveren ze creatieve zoete én hartige tapas en speciaal biertjes. Aanrader voor de kids zijn de chocolade- en fruitpannenkoekjes.

De stadsmuur van Barri Antic

Het grootste deel van de stadswal  in het oude centrum werd 1460 verwoest tijdens de Guerra dels Segadors. De stadsmuur bij placa de la Setge is het enige stuk muur dat de tand des tijds heeft doorstaan. Wandel door de poort en duik in de geschiedenis van historisch Cambrils, vermengd met een vleugje nu! In juli en augustus heb je de mogelijkheid om met een Spaanstalige gids door oud Cambrils te wandelen. Verzamelen even voor 19.00 uur bij het turisme huisje op Passeig d Albert. 

De val van Cambrils tijdens Guerra dels Segadors wordt elk jaar herdacht op de zondag voor of na het feest van de Onbevlekte Maagd (8 december). Er is een ceremonie met reuzen op Plaça del Setge, waar het beleg plaatsvond. En aansluitend een feestelijke processie met vuurduivels (correfoc)

Historisch Cambrils

Heel groot is het niet, de oude stad Cambrils. Maar de straatjes, pleintjes en steegjes zijn schattig en over het algemeen verzorgd. Kijk zeker ook omhoog, want aan veel balkons in het oude centrum hangen bijzondere vetplanten, van vaak wel meer dan 25 jaar oud. 

El Millor Carrer Floral Oud Cambrils

Eén van de meest gefotografeerde straatjes in oud Cambrils is Carrer Lloberas. El Millor carrer Floral werd in 1995 geopend. Neem de titel van Beste Bloemenstraat niet te letterlijk, want er groeien geen bloemen in deze steeg in Barri Antic Cambrils. Maar groen is het zeker.

Placa de la Setge historisch Cambrils

De val van Cambrils tijdens Guerra dels Segadors wordt elk jaar herdacht op de zondag voor of na het feest van de Onbevlekte Maagd (8 december). Er is een ceremonie met reuzen op Plaça del Setge. Ook worden menselijke torens gebouwd voor de kerk, waar het beleg plaatsvond. En aansluitend is er een spectaculiare processie met vuurduivels (correfoc) op Placa de la Vila en de straten om het plein.

Ondergronds Cambrils

Tijdens de burgeroorlog (1936/1939) werd Cambrils zwaar gebombardeerd. Om zichzelf te beschermen, bouwden de inwoners van Cambrils ondergrondse schuilkelders. Het gangenstelsel loopt onder een groot deel van de oude stad. Eens per maand zijn de tunnels geopend voor publiek. De eerst volgende keer dat Refugi de la Guerra Civil Cambrils haar deuren opent, is op zaterdag 8 februari 2020.
De rondleiding in het Spaans start om 11.30 uur.
Inschrijven MOET vooraf via museu@cambrils.org
Meer informatie of andere data kun je terecht bij het toeristenbureau dat grenst aan Parc del Pescador

Ontdek de oude stad ondergronds

Volg Vakantie Cambrils op Social Media